• Dotácia na stravu od 1.5. 2023

          • Zmena v podávaní ŽIADOSTI – NÁVRATKY o poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 1.5. 2023

             

            Milí rodičia, vzhľadom na možnosť podávania formou elektronickej návratky cez EduPage, Vašu Žiadosť na dotáciu môžete podať aj takýmto spôsobom.

            Nemusíte teda vytláčať, vypisovať a doručiť tlačivo do školy, môžete tak urobiť cez Edupage – Žiadosti/Vyhlásenia – Pridať žiadosť/vyhlásenie – tam je uvedená Žiadosť o dotáciu na stravu – NÁVRATKA.

          • Darujte nám 2%

          • Vážení rodičia a priatelia školy, pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Bližšie informácie nájdeš: klikni na odkaz -  Darujte nám 2% 

          • Dotácia na stravu od 01.05.2023

          • Milí rodičia, 

            dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa možno poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ, ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu (bližšie informácie nájdete v prílohe spolu so žiadosťou).

            ŽIADOSŤ je potrebné vyplniť a odovzdať triednemu učiteľovi do 05.04.2023.

            V prípade, že nemáte možnosť si žiadosť vytlačiť, bude Vám k dispozícií vo vestibule školy aj na nástenke pri ŠJ.

            Navratka-_rodic.docx

             

          • Zber papiera

          • Opäť sa všetci môžeme zapojiť do zberu papiera. Od 12.4. do 14.4. 2023 bude pri našej škole pristavený kontajner. Odvážený papier je potrebné nahlásiť triednemu učiteľovi.

          • Otvorené edukačné hodiny – 1.C – ZŠ s MŠ Závodie, Školská 49

          • Zápis do prvých ročníkov základných škôl je veľkou udalosťou nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov. Predstavuje veľmi vzrušujúce, ale zároveň i stresujúce obdobie. Aj pre rodičov môže byť toto obdobie emocionálne náročné, pretože často prežívajú obavy z toho, ako sa ich dieťa zvládne prispôsobiť novému prostrediu a nárokom školy. Pre predškolákov, rodičov a pani učiteľky z MŠ Strážov sme dňa 14. 3. 2023 pripravili dve otvorené edukačné hodiny, ktoré sa realizovali v priestoroch školy v Závodí. Primárnym cieľom našich otvorených edukačných hodín bolo zrealizovať efektívny výchovno-vzdelávací proces prostredníctvom edukačných hier v primárnom vzdelávaní, poukázať na najefektívnejšie spôsoby, ako prejsť od rozvoja nižších kognitívnych funkcií k rozvíjaniu vyšších kognitívnych funkcií s dôrazom na tvorivé myslenie.

            Predškoláci zo Strážova mali príležitosť oboznámiť sa so školským prostredím a edukačným procesom 1. ročníka. Prváci, žiaci 1.C, pod vedením pani učiteľky Žiliakovej prezentovali svoje školské výkony vo vzdelávacích oblastiach čítania, písania, počítania a spevu. Prváci sú vedení k zdravému sebavedomiu, k efektívnej komunikácii a sociálnej interakcii, čo sa pozitívne odrazilo v realizácii edukačných činností na základe pokynov učiteľa. Prváci svojou motivačnou básničkou do výučby zapojili aj predškolákov, ktorí sa fantasticky prezentovali aj v oblasti fonológie, v sluchovej analýze slov, kde bezproblémovo určovali pozíciu hlásky v slove. Taktiež vytlieskavanie slabík, počet slabík v slove zvládli naši kamaráti hravo. Prekvapili aj v oblasti písania. Činnosti ako správny úchop pera, rozcvičku na rozvoj jemnej motoriky, písanie rovných a krivých čiar, písanie svojho mena zvládli výborne. Predškolákov veľmi zaujala aktivizujúca vzdelávacia metóda na interaktívnej tabuli, kde mali možnosť vidieť efektívny spôsob výučby správnej techniky písania, a taktiež spôsob fixácie učiva. Obľúbili si našu maňušku včielku Peľku, ktorá motivačným spôsobom učí písať prvákov písmená. Za svoj skvelý výkon boli predškoláci hodnotení motivačnými „diamantmi“.

            Hodina matematiky bola plná čísel, kociek a zábavy. Prváci preukázali získané vedomosti v číselnom obore do 15, v matematických operáciách súčet a rozdiel, v  oblastiach porovnávania a v rozklade čísel. Pripravili si veľmi efektívne aktivity pre predškolákov, kde hravou formou mohli preukázať vedomosti v inverzných operáciách, orientáciu v priestore a realizáciu stavieb s daným počtom kociek.

            V rámci hudobnej výchovy sme si všetci  s radosťou zaspievali. Ako hrdí žiaci - prváci ZŠ s MŠ Závodie - sme spievali predškolákom našu hymnu školy. Rozospievali sme sa a zatancovali do rytmu pesničiek Ak si šťastný a Hlava, ramená, kolená, palce.

            Záver nášho stretnutia bol plný pozitívnych emócií. Prváci boli spokojní s predvedením svojich školských výkonov a predškoláci s radosťou a s úsmevom naladení na svoj prvý krok do prvej triedy.  Predškolákom, drahým priateľom, želáme veľa školských úspechov a skvelých spolužiakov!                                                             

                                                                                                              PhDr. Renáta Žiliaková

          • Spoločenská hra - súťaž

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Spoločenská hra - súťaž.

            V rámci mesiaca „MAREC – mesiac knihy“ si žiaci I. stupňa overili svoju pozornosť a využili spoločenské hry zo Žiackej knižnice našej školy. Po triednych kolách sa dňa 29.3. stretli 2 zástupcovia z každej triedy. Aj keď sa súťažilo, hlavným cieľom bolo spolu sa zabaviť.

          • Okresné kolo v 3x3 basketbale

          • 21. a 28. marca sa odohrali okresné kolá v 3x3 basketbale. Najskôr sa chlapci stretli v Tepličke nad Váhom, o týždeň neskôr sa zástupkyne nežnejšieho pohlavia stretli v telocvični pri ZŠ Námestie mladosti. 

            Čo je 3x3 basketbal? Družstvo pozostáva zo 4 hráčov (3 hráči na ihrisku a 1 striedajúci). Hrá sa na basketbalovom ihrisku s jedným košom, pravidlá sú oproti klasickému basketbalu upravené.

            Chlapci odohrali tri zápasy v skupine. Výkonnostnú latku sme posúvali každým zápasom vyššie, avšak postúpiť zo skupiny sa nám nepodarilo. 

            Dievčatám sa darilo viac, odohrali sme 4 výborné duely. Len v jednom sme ťahali za kratší koniec, keď sme prehrali o bod košom v posledných sekundách zápasu. Výsledkom bolo krásne 2. miesto.

            Držstvo chlapcov: Adam Gerebenits (6.B), Tomáš Krššák (7.B),  Michal Gut (8.A), Juraj Baleja (8.B).

            Družstvo dievčat: Ema Koristová (7.A), Karolína Kubelová, Nela Krššáková (obe 7.B), Paulína Dupkalová (8.B).

            Ďakujeme za reprezentáciu!

          • Erasmus - mobilita Írsko

          • A ďalšie dobrodružstvo sa začína... Tentokrát sa pozrieme na blízky zelený ostrov plný hradov - mobilita bude prebiehať v Írsku. Navštívime našu partnerskú školu Templemichael College v Longforde. Mobility sa zúčastnia opäť ôsmaci. Má nám zase mrznúť, tak aj my sme zvedaví ako bude. Čaká nás toho veľa, takže máte sa na čo tešiť. Budeme Vás priebežne informovať.Klikni na - Mobilita Írsko a sleduj nás každý deň.

            https://padlet.com/jankamraz1/mobilita-rsko-83o77bxiqjhd4kr4

            Vaši Erasmáci

          • Exkurzia Špania Dolina a Banská Bystrica

          • Dňa 22. 3. 2023 sa žiaci 7. A,  7. B zúčastnili exkurzie v Španej Dolinev Banskej Bystrici.

            V baníckej obci Špania Dolina sa dozvedeli o jej minulosti a ťažbe medenej rudy. Spolu s pani lektorkou sa prešli po náučných chodníkoch baníckych pamiatok, dobovou architektúrou a tradíciami banskej obce. Mohli nazrieť do štôlne, pozrieť si banícky orloj a dostať sa na násyp vzniknutý kopením hlušiny zo šachty (mimochodom, je to jeden z najväčších umelých človekom vytvorených vrchov v Európe). Mnohí si odtiaľ odniesli suvenír – malachit, nachádzajúci sa v nasypaných kameňoch. Od kostola z 13. stor. sa dostali po 162 drevených schodoch na maličké námestie.

            Tu sa nachádzala historická škola prof. Jozefa Mistríka, kde pani lektorka oboznámila žiakov s vyučovaním v minulosti a trestami za neposlušnosť. Žiaci sedeli v drevených laviciach, na ktorých boli kalamáre, husie brká, ktorými si mohli vyskúšať písanie.

            Interaktívnou vizualizáciou ťažby v baniach sa preniesli do 13. stor. a uvideli banícku prácu v celej jej ťažkej panoráme.

            V Banskej Bystrici navštívili galériu - vilu Dominika Skuteckého a jeho nádherné realistické obrazy. Lektorky, ktoré sa venovali žiakom, porozprávali o živote tohto významného maliara a milými aktivitami spríjemnili túto prehliadku

          • Einstein Teen

          • V dňoch 16.3. a 23.3.2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v anglickom jazyku Einstein Teen v kategórii 4. - 6. ročník a v kategórii 7. – 9. ročník.

            Predchádzali mu triedne kolá, v ktorých súťažilo 45 žiakov zo 4. ročníka, 58 žiakov z 5. ročníka, 33 žiakov zo 6.ročníka, 31 žiakov zo 7. ročníka, 59 žiakov z 8. ročníka a 30 žiakov z 9. ročníka. Do školského kola z nich postúpilo v každej kategórii 18 najlepších. Žiaci súťažili v trojčlenných družstvách, v ktorých bol zastúpený jeden žiak z každého ročníka. Všetkým blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Na víťazných priečkach sa umiestnili:

            Kategória 4. – 6. ročník

            1.miesto: Koberová Zoja (4.A), Guľa Christian (5.D), Havrila Juraj (6.B)

            2.miesto: Kudla Samuel (4.B), Andelová Ema (5.A), Weichpart Marko (6.A)        

            3.miesto: Adam Jakub (4.B), Deáková Ruth (5.A), Charamza Mário (6.C)

            Kategória 7. – 9. ročník

            1.miesto: Arthur Vojtaššák (7.C), Maximilián Adamík (8.D), Samuel Vaník (9.B)

            2.miesto: Oliver Šlauka (7.B), Timotej Matúšek (8.A), Dorota Ryboňová (9.A)        

            3.miesto: Michal Mašlej (7.A), Adam Randík (8.C), Viktória Šaranová (9.A)

          • Lyžiarsky výcvik

          • Od 20. februára sa naší ôsmaci zúčastnili lyžiarskeho výcviku v Ski Opalisko. Lyžiari aj snowboardisti si päť dní poriadne užili na svahu aj mimo neho. Od 13. marca bola na lyžiarskom výcviku aj skupina žiakov siedmeho ročníka. Základy sa učili a techniku zdokonaľovali v Ski centre Žiar-Dolinky. Snehové podmienky boli na oboch výcvikoch výborné. Žiaci si odniesli veľa zážitkov, na ktoré budú určite radi spomínať. 

          • Exkurzia Brno VIDA!

          • Dňa 11. 3. 2023 sa žiaci 6. – 8. – 9. ročníkov v rámci blokovej výučby predmetu Technika zúčastnili exkurzie v Brne vo vedeckom centre VIDA!

            V tomto zábavnom parku na ploche 6 200 m² si žiaci užili viac ako 180 interaktívnych exponátov, kde mohli objavovať, ako funguje svet okolo nás.

            V Divadle vedy si pozreli aj 3D film zo sveta zvierat. Niektorí radi ostali aj na predstavení zábavných pokusov.

            Expozícia bola rozdelená do šiestich sekcií: Planéta, Civilizácia, Človek, Mikrosvet, Detské centrum  a vonkajšie expozície (od mája).

            Na 3. poschodí bol výhľad na celú expozíciu aj s dočasnou výstavou, ktorá sa stále mení.

            Žiaci dostali pracovné listy s otázkami, ktoré sa týkali jednotlivých tém. Zadané úlohy si museli nájsť a vypracovať.

            V priestoroch centra sa nachádzala aj reštaurácia a stánok s občerstvením.

            Žiaci sa niečo naučili, niečo si vyskúšali a mali deň plný zážitkov, vedomostí a zábavy.

          • Deň v maskách

          • Žiacka školská rada má tento rok mnoho aktívnych členov. Práve na jednom zo stretnutí Žiackej rady vznikol aj nápad obliecť sa do masiek aj na druhom stupni. V piatok 17.2.2023 mohli žiaci 2. stupňa prísť do školy v maske alebo kostýme podľa vlastného výberu. Celkovo do školy prišlo 101 „zamaskovaných“ žiakov. Okrem žiakov sa do výzvy s nadšením pridali aj niektorí pedagógovia. Ďakujeme všetkým žiakom a učiteľom, ktorý sa zapojili a tešíme sa , že sa nám podarilo túto milú akciu zorganizovať. Ďakujeme aj žiačkam Sáre Chudivácnivej, Sofii Šujanskej a Terézii Kadikovej, ktoré pri tejto príležitosti v rozhlasovej relácii oboznámili žiakov s významom a tradíciami fašiangového obdobia.

          • Školské kolo biologickej olympiády

          • Dňa 17.2.2023 (piatok) sa uskutočnila celoslovenská online biologická súťaž do ktorej sa zapojilo 85 žiakov zo 6. - 9. ročníka. Súťažilo sa v troch kategóriách: 6. a 8. ročník – E – Botanika (max. 100 bodov), 7. ročník – E – Zoológia  (max. 100 bodov), 9. ročník – E – Geológia  (max. 95 bodov).

            Najlepšie umiestnenie získali žiaci:

            Kategória E – Botanika - 6. ročník (Richard Čurgai – 6.C – 64 b, Samuel Sagan – 6.C – 63 b, Krištof Kvašňovský – 6.B – 62 b), 8. ročník (Šimon Laco – 8.A – 80 b, Timotej Matúšek – 8.A – 74 b,  Natália Szotkovská – 8.A – 71 b)

            Kategória E – Zoológia - 7. ročník (Tobias Mišút – 7.B – 86 b, Oliver Dubovec – 7.C – 86 b, Daniel Kovalčík – 7.B – 85 b)

            Kategória E – Geológia - 9. ročník (Dominika Fľajsová – 9.B – 45,2 b, Viktória Šaranová – 9.A – 42,2 b)

             

            Víťazom Blahoželáme!

          • Výška príspevku na režijné náklady v ŠJ

          •  

            Dodatok č. 2 k zápisnému lístku  stravníka na školský rok 2022/2023

            v súlade s § 9 ods.  1 písm. e) vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zriadení školského stravovania

             

            Dodatok mení výšku príspevku na režijné náklady

             

            Na základe vydania Všeobecne záväzného nariadenia č. 3/2023 o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina Vám oznamujeme, že s účinnosťou od 1.4. 2023 sa mení príspevok na režijné náklady, ktorý je určený na bežné výdavky školskej jedálne a výdajnej školskej jedálne. 

            Výška príspevku na režijné náklady zákonného zástupcu dieťaťa (žiaka) sa stanovuje na 0,20€/obed.

             

             

            V Žiline,  dňa 15.3. 2023            

             

            PRÍLOHA K DODATKU č. 2: 1 ks – Tabuľka – 3. finančné pásmo platné od 1.4. 2023

             

          • Futsalová liga 2.kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Futsalová liga 2.kolo.

            Dňa 8.2.2023 sa žiaci 3. - 4. ročníka zúčastnili 2. kola školskej futsalovej ligy a odohrali spolu dva zápasy. Prvý zápas odohrali proti ZŠ Javorku a druhý zápas proti ZŠ Lichardova. Oba zápasy chlapci vyhrali. Školu reprezentovalo spolu 10 žiakov: Dominic Oravec, Bruno Podhradský, Maximilián Janásek, Ondrej Sýkora, Dan Buberník, Samuel Fiflík, Sebastián Halás, Michal Blanár, Jakub Blaha a Peter Slovík. Ďakujeme chlapcom za krásnu reprezentáciu našej školy! ŠPORTU ZDAR

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Školská 49, Žilina
      • Školská 49, 01004 Žilina-Závodie 010 04 Žilina Slovakia
      • 37 810 901
      • 2021647254
      • pskulcova@zsmszavodie.sk /správca obsahu/
      • 041/7634780 tajomník a ekonóm
      • 041/7232451, 0910 985 690 riaditeľka školy Mgr. Eva Kubová 041/7634781, 0910 985 691 zástupkyne riaditeľky školy pre ZŠ 0911773304 zástupkyňa riaditeľky školy pre MŠ 041/7634783 zborovňa 041/7232450 školská jedáleň
      • ekonom@zsmszavodie.sk riaditel@zsmszavodie.sk rmilecova@zsmszavodie.sk akempova@zsmszavodie gkubisova@zsmszavodie.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje