• Adventný kalendár ... 24 dní do Vianoc

          • Každoročne k nám prichádza čas vianočný, na ktorý sa všetci veľmi tešíme. K tomuto obdobiu neodmysliteľne patrí adventný kalendár. Aj vďaka nemu si môžeme „skrátiť“ čakanie na Vianoce.

            Prajeme vám, aby ste si spríjemnili predvianočné obdobie plnením našich úloh, ktoré pripravili žiaci      4. - 6. roč., zapojení do projektu The Trees of Our Lives. S deťmi zo Závodia na príprave kalendára spolupracovali žiaci  z Poľska, Grécka a Severnej Macedónie. Ich výtvor nájdete na tomto linku:

            My Advent ... 24 Days of Christmas

             

            Veľmi sa potešíme, ak nám pošlete fotky, ako sa vám darilo plniť úlohy, ktoré si deti pre vás vymysleli. Vašu fotodokumentáciu môžete posielať do 30. 12. 2022 na mail: dsurnakova@gmail.com. Po ukončení podujatia budeme losovať výhercov spomedzi zapojených účastníkov. Okrem radosti zo splnených úloh tak môžete získať aj malé darčekové predmety.

            Mgr. Dagmar Surňáková

             

          • Hlasovanie o výherné logá projektu: The Trees of Our Lives

          • Tento mesiac sme si užívali tvorbu loga. Štvrtáci, piataci a šiestaci zapojení do projektu tvorili v  skupinách logá rôznymi výtvarnými technikami, ale aj pomocou digitálnych technológií. Vznikli originálne logá, ktoré by sme vám chceli predstaviť. Zároveň prosíme žiakov, rodičov, učiteľov a širokú verejnosť, aby hlasovaním zvolili 3 najzaujímavejšie logá. Tie postúpia do medzinárodného výberu. Logá budú prístupné na webovej stránke a “naživo” ich môžete vidieť na nástenke v hlavnej budove na prvom poschodí.

            Hlasovanie bude prebiehať do  9.12.2022.

             

            Hlasovací link:

            HLASOVANIE O VÝHERNÉ LOGO PROJEKTU: THE TREES OF OUR LIVES

             

            Súťažiacim držíme palce a ďakujeme!

             

            Mgr. Dagmar Surňáková

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • V novembri 2022 sa konala na našej škole olympiáda v anglickom jazyku.  Záujem bol zo strany žiakov veľký, čo dokazuje počet prihlásených (120).

            10.11.2022 sa žiaci zúčastnili písomnej časti, ktorá prebiehala v štyroch triedach. Po jej vyhodnotení boli úspešní žiaci pozvaní na ústnu časť, ktorá sa konala 24.11.2022. Prebiehala v dvoch kategóriách:

            1A – žiaci 4.-7.ročníka (postúpilo 13, zúčastnilo sa 11 žiakov)

            1B – žiaci 8.-9.ročníka (postúpilo 19, zúčastnilo sa 15 žiakov)    

             

            Kategória 1A

            1. miesto: Adrián Lingeš (7.A)

            2. miesto: Adam Zemiak (6.B)

            3.miesto: Nina Seduchová (7.A)

            Kategória 1B

            1. miesto: Maximilián Adamík (8.D)

            2. miesto: Tomáš Dubovský (9.B)

            3.miesto: Lujza Beňová (8.B)

            3.miesto: Alexandra Trajčíková (9.B)

            4.miesto: Viktória Šaranová (9.A)

             

            Žiačke Viktórii Šaranovej bolo udelené čestné uznanie za vysokú úroveň jej komunikačných zručností.

            Teší nás veľký záujem žiakov, ich aktivita a schopnosť zabojovať. Víťazom blahoželáme a prajeme, aby sa im darilo na okresnom kole, kde nás budú reprezentovať v januári 2023.

            Ida Berthotyová                 

             

            Do Olympiády v anglickom jazyku sa zapojili i žiaci prvého stupňa: 1. – 3. ročník ZŠ.

            Triednych  kôl sa zúčastnilo 57 prvákov, 33 druhákov a 49 tretiakov.

            Najšikovnejší z nich postúpili do školského kola – 28 žiakov, v ktorom museli preukázať svoje vedomosti a zručnosti z anglického jazyka.

             

            Kategória – 1. ročník                                           

            1. miesto: Beňo Adam (1.A)

            2. miesto: Veselá Tereza (1.A)

            3.miesto: Bíro Juraj (1.B)                

            Kategória – 2. ročník

            1. miesto: Ťasnocha Jakub (2.B)

            2. miesto: Cmaríková Zoja (2.B)

            3.miesto: Blaha Matúš (2.B)

            Kategória – 3. ročník                   

            1. miesto: Pikorová Paula (3.B)

            2. miesto: Koščo Tomáš (3.B)

            3.miesto: Juríčková Ella Nina (3.A)     

                                   

            Víťazom srdečne blahoželáme!

            Jana Nigutová

                                                                

             

          • Okresné kolo vo florbale

          • 22.11.2022 sa uskutočnilo okresné kolo vo florbale žiakov ZŠ. Keďže sa turnaja zúčastnilo viac škôl, zápasy v skupinách sa odohrali v telocvičniach dvoch základných škôl na Solinkách, ZŠ Limbová a ZŠ Gaštanová.

            Lós nám tentokrát neprial a do skupiny nám pridelil najväčšieho favorita na celkové víťazstvo ZŠ Lichardova a ZŠ Ul. Sv. Gorazda. Hoci sme v oboch zápasoch ťahali za kratší koniec, za predvedené výkony sa nemusíme vôbec hanbiť. Aj keď chlapcov prehry veľmi mrzeli, pevne veríme, že aj takéto momenty ich neskôr posunú vpred.

            Našu školu reprezentovali: Andrej Ďurajka (7.A), Alexander Greguš, Michal Gut, Samuel Šugár, Šimon Stanislav Laco (všetci 8.A), Tobias Jakubský, Matúš Petráško (obaja 8.B), Roman Hoferica, Michal Kopál, Matúš Surán (všetci 8.D).

          • Bubnovačka 2022 - deti ticho pred násilím neochráni!

          • S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás netýka. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri organizuje celoslovenská Bubnovačka, podujatie, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            Aj naša škola sa pripojila k výzve neziskovej organizácie Centrum Slniečko. Pre žiakov boli pripravené prezentácie, diskusia a rozhlasová relácia, ktorú odvysielali zástupcovia Žiackej školskej rady. S nimi minútu bubnovali žiaci v triedach, aby detský hlas nezanikol, aby deti rozumeli pocitom, ktoré násilné správanie vyvoláva, vedeli správne reagovať a v prípade potreby žiaci dokázali požiadať o pomoc rodiča, učiteľa, vychovávateľa, priateľa alebo odborníka.

            Pripomenuli sme si spoločne tri významné dni. 18. november - Európsky deň boja proti sexuálnemu vykorisťovaniu a sexuálnemu zneužívaniu, 19. november - Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november, ktorý vyhlásila organizácia UNICEF za Svetový deň detí. 

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Vedomosti ôsmakov a deviatakov z nášho materinského jazyka zmapovalo 19. 10. 2022 školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaže sa zúčastnilo 13 žiakov, ktorí absolvovali online celoštátny test. Odpovedali v ňom na otázky z gramatiky a literatúry, súčasne bola testom overená úroveň ich čitateľských zručností. V druhom kole  žiaci  vytvorili umelecký opis jesene a v 3. kole si pripravili obhajobu kníh, ktoré by odporučili odbornej porote kúpiť do školskej knižnice.

            Výsledky:

            1. miesto: Alexandra Trajčíková (9. B)

            2. miesto: Karin Lendacká (8. C)

            3. miesto: Aneta Špircová (9. B)

             

            Alexandra Trajčíková reprezentovala našu školu 10. 11. 2022 v okresnom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Vo veľkej konkurencii 34 víťazov školských kôl obsadila naša favoritka pekné 9. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou OSJL. 

          • Interaktívna beseda o holokauste

          • Bol historicky a morálne zlomovou udalosťou, nielen v storočí, ale v celej histórii ľudstva. Zásadným spôsobom spochybnil základy ľudskej civilizácie. Komplexné štúdium holokaustu vedie k zamysleniu o zneužívaní moci, o úlohe a zodpovednosti jednotlivcov, organizácií a národov konfrontovaných s porušovaním ľudských práv. Vzdelávanie o holokauste poukazuje na dôsledky rasizmu a antisemitizmu  akejkoľvek spoločnosti. Zdôrazňuje hodnotu rôznorodosti v  spoločnosti a zvyšuje citlivosť a empatiu k postaveniu menšín v nej. Práve preto sa dňa 11.11.2022 v priestoroch telocvične ZŠ s MŠ Školská 49 uskutočnila beseda s priamym účastníkom holokaustu MUDr. Jánom Hanákom. Zúčastnili sa jej žiaci ôsmeho a deviateho ročníka základnej školy v Závodí, ktorí sa mali možnosť aj priamo  zapojiť do besedy. Ďakujeme MÚ v Žiline, odboru školstva,  za sprostredkovanie besedy.  Na záver už len zazneli slová: „neprežili sme to a ani nechceme prežiť“. ĎAKUJEME.

          • Exkurzia v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach

          • Dňa 12.11.2022 sa šesťdesiatdva žiakov 8. a 9. ročníka zúčastnilo exkurzie v Košiciach. Išlo o blokové vyučovanie predmetu Technika. Sprevádzali ich štyria učitelia – p. uč. I. Berthotyová, J. Dikošová, M. Volek a J. Zubácka. Cieľom ich cesty bolo Slovenské technické múzeum. Po príchode na miesto boli žiaci rozdelení na dve skupiny podľa ročníkov. Prvá skupina absolvovala prehliadku múzea s pútavým výkladom, druhá sa zúčastnila interaktívnej časti prehliadky, t.j. praktického vyskúšania si rôznych fyzikálnych zákonov, riešenia hlavolamov, pozorovania optických klamov, vyskúšania si svojho postrehu a pod. Interaktívna časť bola zaujímavá tak pre žiakov, ako aj pre učiteľov. Po skončení prvej časti prehliadky sa skupiny vymenili a mohli sa zúčastniť druhej časti. Celý dvojhodinový pobyt v múzeu hodnotíme veľmi pozitívne. Opäť raz sa uplatnila a potvrdila stará pravda, ktorá hovorí, že čo si žiaci vyskúšajú prakticky, to si oveľa skôr osvoja a zapamätajú. Tešíme sa na ďalšie exkurzie.

          • iBobor

          • ​​​​​​​Školský rok 2022/2023

            iBobor

            Dňa 7. - 11.11.2022 sa uskutočnila celoslovenská online informatická súťaž do ktorej sa zapojilo

            194 žiakov z 2. - 9. ročníka.

            Najlepšie umiestnenie získali žiaci:

            Kategória DROBCI: 

            Aneta Hőzlová              2.A                  60 b                 94,04 %

            Natália Kišša                3.B                  60 b                 94,04 %

            Agáta Kudláčová          3.B                  60 b                 94,04 %

            Šimon Ďuriš                 3.A                  60 b                 94,04 %

            Šimon Guoth                3.B                  56 b                 92,73 %

            Katarína Miškárová       3.B                  52 b                 87,65 %

            Lucia Hodásová            3.A                  52 b                 87,65 %

            Simon Jeťko                 3.B                  52 b                 87,65 %

            Veronika Krasňanová    3.A                  48 b                 82,64 %

             

            Kategória BOBRÍCI: 

            Richard Hudák              5.A                  96 b                99,49 %

            Damian Múth                5.A                  88 b                 98,79 %

            Alžbeta Hromová          5.A                  87 b                 98,72 %

            Michael Šustek             5.A                  84 b                 97,4 %

            Leo Herkeľ                    5.D                  84 b                 97,4 %

            Eliáš Macek                  4.B                  81 b                 97,32 %

            Ema Andelová              5.A                  80 b                 95,65 %

            Eva Gašpercová           5.B                  80 b                 95,65 %

            Jakub Blaha                  4.A                  76 b                 94,11 %

            Tomáš Bujný                5.A                  72 b                 91,37 %

            Simon Múth                 4.B                  72 b                 91,37 %

            Kristína Dobiasová        4.A                  64 b                 84,02 %

            Jakub Adam                 4.B                  64 b                 84,02 %

            Ria Janošíková              5.C                  64 b                 84,02 %

            Yasin Elmusrati            5.D                  64 b                 84,02 %

            Eliáš Dubovec              5.D                  64 b                 84,02 %

            Júlia Štefanková            5.B                   60 b                 79,03 %

            Viliam Pinčík                5.D                   60 b                 79,03 %

            Richard Vlčko               4.A                   60 b                 79,03 %

            Richard Šugár               5.A                   60 b                 79,03 %

            Richard Lopušan            5.A                   60 b                 79,03 %

            Adam Bittšánsky           5.A                   60 b                  79,03 %

            Ruth Deáková               5.A                   60 b                 79,03 %

             

            Kategória BENJAMÍNI: 

            Matúš Lábaj                 7.C                  73,33 b             98,77 %

            Theo Jeťko                   7.C                  62,66 b             95,52 %

            Rudolf Škrko                7.B                  61,33 b             94,7 %

            Eva Škrková                 7.B                  60 b                 94,42 %

            Daniel Kovalčík            7.B                  56 b                 91,33 %

            Andrej Žatko                7.C                  54,66 b             89,61 %

            Juraj Havrilla                6.B                  50,66 b             84,85 %

            Adam Zemiak               6.B                  50,66 b             84,85 %

             

            Kategória KADETI:

            Alexandra Trajčíková    9.B                  69,33 b             93,22 %

            Tomáš Čižmárik            9.B                  65,33 b             88,93 %

            Gréta Prekopová           9.B                  56,33 b             75,09 %

            Natália Szotkovská        8.A                  52 b                 65,79 %

             

            Blahoželáme!

          • Futsal

          • Dňa 9.11. 2022 sa žiaci 3. - 4. ročníka zúčastnili 1. kola mestskej školskej futsalovej ligy a odohrali spolu dva zápasy.

            Prvý zápas odohrali proti ZŠ Gaštanová/Bytčica v krásnom vedení 10:1 a v druhom zápase so ZŠ Jarná svoju šikovnosť a zdatnosť potvrdili výsledkom 11:0.

            Školu reprezentovalo spolu 12 žiakov: Dominic Oravec, Bruno Podhradský, Maximilián Janásek, Ondrej Sýkora, Šimon Guoth, Dan Buberník Samuel Fiflík, Sebastián Halás, Michal Blanár, Jakub Blaha, Peter Slovík a Tereza Lábajová.

            Ďakujeme všetkým futbalistom za reprezentáciu našej školy a vidíme sa v ďalších kolách futsalovej ligy v decembri, februári, marci a apríli 🙂

            ŠPORTU ZDAR !!!

          • Beh 17. novembra

          • 3. novembra sa uskutočnil už 56. ročník bežeckého podujatia Beh 17. novembra. Na štart sa postavilo viac ako 400 pretekárov z celého Žilinského kraja, ktorí súťažili  na náročnej trati v cezpoľnom behu.

            Vo výsledkovej listine sa nestratili ani žiaci našej školy, ktorí svojimi výkonmi výborne reprezentovali našu školu. Najviac zažiarila Ema Koristová, ktorá skončila vo svojej kategórii na skvelom druhom mieste v konkurencii 86 bežkýň.

            Našu školu reprezentovali: Patrícia Červená (6.A), Ema Koristová, Lilien Daru, Fedor Michalovič (všetci 7.A), Patrik Šebestián (7.B), Veronika Rojčeková, Ela Brozová, Martin Červený (všetci 8.C). 

            Výsledky nájdete: https://my.raceresult.com/222744/resultv

          • Hovorme o jedle

          • Každoročne sa zapájame do projektu Hovorme o jedle. Nebolo tomu inak ani tento rok. Prváčikovia  spoznali rôzne druhy ovocia a zeleniny, krásne ich namaľovali a nakoniec všetko s chuťou zjedli. Druháci zistili kde a ako sa získava mlieko, priniesli množstvo mliečnych výrobkov a nátierok, ktoré spoločne ochutnali. Tretiaci sa oboznámili s výrobou chleba, spoločne si zamiesili cesto a vytvarovali  z neho rožteky a vianočky.  Štvrtáci sa porozprávali o tom, prečo sú raňajky také dôležité a urobili si zdravé ovocno-zeleninové smoothy.

          • Cesta do histórie

          • V októbri naši deviataci a niektorí ôsmaci absolvovali zaujímavú dejepisnú exkurziu na dve pamätné miesta našej histórie. Pod vedením Mgr. Rečkovej a Mgr. Dolnikovej žiaci navštívili Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré je vybudované v autentických budovách zberného koncentračného tábora. Okrem prehliadky múzea ich zaujal aj vzdelávací program Úteky z koncentračných táborov.

            Druhým cieľom exkurzie bolo miesto posledného odpočinku Milana Rastislava Štefánika – Bradlo.

            Žiaci si dôstojne uctili obe miesta. Spojili svoje vedomosti s konkrétnym obrazom a obohatili sa o nové poznatky.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Školská 49, Žilina
        • Školská 49, 01004 Žilina-Závodie 010 04 Žilina Slovakia
        • 37 810 901
        • 2021647254
        • pskulcova@zsmszavodie.sk /správca obsahu/
        • 041/7634780 tajomník a ekonóm
        • 041/7232451, 0910 985 690 riaditeľka školy Mgr. Eva Kubová 041/7634781, 0910 985 691 zástupkyne riaditeľky školy pre ZŠ 0911773304 zástupkyňa riaditeľky školy pre MŠ 041/7634783 zborovňa 041/7232450 školská jedáleň
        • ekonom@zsmszavodie.sk riaditel@zsmszavodie.sk rmilecova@zsmszavodie.sk akempova@zsmszavodie gkubisova@zsmszavodie.sk
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje