• Halová atletika

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Halová atletika.

            Dňa 17.2. 2023 sa žiaci 2. - 5. ročníka zúčastnili 1. kola mestskej školskej športovej ligy v halovej atletike. Súťažilo sa v troch disciplínach: beh cez prekážky, hod 1kg medicinbalom a skok do diaľky z miesta. Súťaže sa zúčastnilo 8 škôl: ZŠ Teplička nad Váhom, ZŠ Budatín, ZŠ Jarná, ZŠ Lichardova, ZŠ Martinská, ZŠ Karpatská, ZŠ Námestie mladosti a ZŠ Závodie. Školu reprezentovalo spolu 16 žiakov: Ivan Šumichrast, Matúš Blaha, Bruno Danišek, Michaela Salátová, Zoja Cmáriková, Dominic Oravec, Simon Jeťko, Ella Juríčková, Emma Kotvasová, Samuel Benický, Richard Hudák, Tomáš Bujný, Júlia Štefanková, Lívia Paškuliaková, Ema Andelová a Sára Banasová. Prvé miesta obsadili dve dievčatá: Júlia Štefanková hodila krásnych 9.30 m a Lívia Paškuliaková skočila do diaľky 1.95m. Dievčatám srdečne gratulujeme a ďakujeme všetkým atlétom za reprezentáciu našej školy. Vidíme sa v ďalších kolách halovej atletiky. ŠPORTU ZDAR 🙂

          • Bloková výučba techniky

          • Dňa 21.01.2023 sa žiaci 8. C a 9. A, B, v rámci blokovej výučby predmetu technika zúčastnili exkurzie do Banského múzea v Landek Parku v Ostrave a do Veľkého Sveta Techniky v Dolných Vítkoviciach.  

            Ráno začalo nádherne bielo – cca 15 cm snehu a privítanie v bani bolo naozaj prekvapivé a vrelé – mali dva tipy – buď dorazíme na obed alebo neprídeme. Na ich prekvapenie sme prišli úplne načas – o 10,00 ráno. Expozíciou banského záchranárstva nás previedol veľmi milý, skôr narodený, baník – mal 78 rokov, a tak mal veľmi veľa vedomostí a skúseností, ktorými našu exkurziu obohatil. Prešli sme si históriou banského záchranárstva od čias, kedy jedna čižma potápača musela vážiť 18kg, aby sa vôbec potopil až po dnešné neoprény. Dostali sme bohatý výklad o celkovom procese záchrany ľudských životov v prípade banských nešťastí. Následne si naši žiaci mohli vyskúšať tréningovú dráhu pre záchranárov -  a teda úspešne ju zvládli. Dostali sme návrh, že ak by sa našim žiakom nechcelo študovať, majú možnosť buď ísť makať do bane alebo študovať banské záchranárstvo.

            Druhou časťou expozície bola návšteva bane. Veľkou výhodou bolo, že aj tu naši sprievodcovia boli bývalí baníci, takže rozprávali zo života. Videli sme fáranie, pričom pracovná výška bola 75 cm, fáranie frézovaním, šikmé pracovné plochy...videli sme viacero možností a mali sme si možnosť uvedomiť, že práca baníkov bola naozaj náročná. Dozvedeli sme sa, že dôležitou súčasťou baní boli aj kone, aj vtáčiky. Pán sprievodca mal zmysel pre humor, a tak počas celej doby prehliadky sme mali sledovať najvyššieho žiaka, keďže žiadneho vtáčika sme so sebou nemali a metán sa vraj neustále uvoľňuje a drží sa hore. Takže keď padne najvyšší z nás, mali sme utekať– všetci sme úspešne vyšli von, žiadne straty. Po ukončení prehliadky v baniach sme sa presunuli na obed do obchodného centra a následne sme pokračovali prehliadkou vo Veľkom Svete Techniky v Dolných Vítkoviciach. Začali sme 3D kinom - Posledný útes - o záchrane korálových útesov pri ostrove Bikiny,  a následne sme sa zúčastnili chemickej show – ukázali nám, ktoré chemické prvky horia akou farbou, dokonca nám pán moderátor urobil aj kúzlo džina – vraj sa nám splnia aj naše želania - uvidíme. Pán chemik mal tiež zdravý zmysel pre humor a publiku dal možnosť, že nám podpáli ruku – podpálil už tristo detí, a stále ho to baví....Bolo to len pre tých odvážnych, a zopár z nás to vyskúšalo – zvládli sme to všetci v plnom zdraví.

            Keď sme ukončili programovú časť expozície, prešli sme si tri poschodia plné interaktívnej zábavy v rôznych oblastiach fyziky, techniky a prírody. Jedna časť bola venovaná aj nevidiacim ľuďom, takže sme mali možnosť, strieľať ako slepci so zvukovým navádzaním, hrať hry pre nevidiacich, napísať si meno Braillovým písmom, a tiež imobilným - zajazdiť si na vozíku, vyskúšať jazdu na bicykli pre ľudí bez nôh a mnohé iné aktivity. Mohli sme si otestovať v praxi optické javy a rôzne iné zákony fyziky. Niektorí šťastlivci si zvládli vyrobiť aj svoju lyžičku. Žiaci mali dosť priestoru na prehliadku celého areálu, ale myslím, že keby sme tam boli dlhšie, tak by sme sa zabavili ešte viac.

            Deň boli plný nových vedomostí a mnohých zážitkov....užili sme si to a aj sme sa niečo nové naučili. Bolo to super. Už teraz sa tešíme na ďalšiu zaujímavú exkurziu z predmetu TECHNIKA.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka školy, Mgr. Eva Kubová, v súlade so zákonom č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (podľa § 150ods.5) oznamuje, že udeľuje žiakom a zamestnancom ZŚ s MŠ Školská 49 v Žiline RIADITEĽSKÉ VOĽNO dňa 10. februára 2023 (piatok) z technických dôvodov – porucha na vodovodnom potrubí a následná odstávka vody. Vyučovanie bude pokračovať v pondelok 13. februára 2023.

            Ďakujeme za pochopenie

            Mgr. Eva Kubová, riaditeľka školy

          • Erasmus - mobilita Chorvátsko

          • A ďalšie dobrodružstvo sa začína. Tentokrát sa pozrieme do obľúbenej dovolenkovej destinácie nás, Slovákov - mobilita bude prebiehať v Chorvátsku. Navštívime našu partnerskú školu III. Gimnazija Kušlanova v Záhrebe. Mobility sa zúčastnia ôsmaci. Určite sa máte na čo tešiť, pretože program je veľmi pestrý. Budeme vás o ňom priebežne informovať.

            Klikni na -  Mobilita Chorvátsko a sleduj nás každý deň.

            Vaši Erasmáci

             

             

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Školská 49, Žilina
        • Školská 49, 01004 Žilina-Závodie 010 04 Žilina Slovakia
        • 37 810 901
        • 2021647254
        • pskulcova@zsmszavodie.sk /správca obsahu/
        • 041/7634780 tajomník a ekonóm
        • 041/7232451, 0910 985 690 riaditeľka školy Mgr. Eva Kubová 041/7634781, 0910 985 691 zástupkyne riaditeľky školy pre ZŠ 0911773304 zástupkyňa riaditeľky školy pre MŠ 041/7634783 zborovňa 041/7232450 školská jedáleň
        • ekonom@zsmszavodie.sk riaditel@zsmszavodie.sk rmilecova@zsmszavodie.sk akempova@zsmszavodie gkubisova@zsmszavodie.sk
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje