• Hovorme o jedle

          • V týždni od 16. do 20. októbra 2023 sme v našej škole zrealizovali projekt s názvom "Hovorme o jedle". Cieľom tohto projektu bolo oboznámiť deti so zdravými potravinami, dobrými stravovacími návykmi a celkovo zdravým životným štýlom.

            Počas tohto týždňa sme sa s deťmi rozprávali o tom, aké potraviny sú pre nás prospešné a aké menej. Poukázali sme na to, že je dôležité jesť veľa ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a bielkovín. Naopak, sladkosti, slané pochutiny a nezdravé tuky by sme mali konzumovať len obmedzene. V jednotlivých ročníkoch sme sa zamerali na tieto témy :

            1. ročník – Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov
            2. ročník – Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek
            3. ročník – Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky
            4. ročník – Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny

            Deti mali možnosť vyskúšať si zaujímavé  aktivity, popozerať a ochutnať výstavku rôznych výrobkov, pripraviť si jednoduché ovocné  a zeleninové šaláty, rôzne druhy nátierok a mliečnych kokteilov. Spoznali rôzne druhy pečiva a cestovín.

            Veríme, že tento týždeň bol pre našich žiakov prínosný a zábavný. Ďakujeme deťom za účasť a rodičom za spoluprácu!

          • Majsterky Slovenska v hip - hope

          • Deti z tanečnej školy My Dance sa zúčastnili na majstrovstvách Slovenska v Hip-hope. Nielen že sa zúčastnili, ale vyhrali 1. miesto  a získali titul Majsterky Slovenska. Postúpili tak na ďalšie majstrovstvá, ktoré sa konali  v poľskom meste Kielce. Aj tam vyhrali 1. miesto a stali sa tak slovenským majstrom sveta v hip-hope.  

            Našu školu reprezentovali: Mia Timea Charamzová 5. B a Zoja Koberová 5. A. Blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • VÍŤAZNÉ LOGO k 90. výročiu našej školy!

          • Pri príležitosti 90. výročia našej školy žiaci 2. stupňa navrhovali logo, ktoré nás bude sprevádzať celý školský rok 2023/2024. Zo všetkých návrhov postúpilo do finále päť a ktokoľvek mohol zahlasovať o víťazné logo na stránke školy. Účastníkov hlasovania bolo 624. Celkovým víťazom sa napokon stalo logo navrhnuté Gianluigi Barčíkom z 9.C. Ďalší účastníci finále sú Nina Pallová zo 7. B, Tomáš Krššák z 8. B, Jakub Dančík a Lukáš Karásek z 8. A.

          • Erasmus days 2023

          • Minulý týždeň prebehla na našej škole aktivita Erasmus Days 2023. V rámci nej sa našim žiakom predstavili aktuálne prebiehajúce projekty a rôznorodosť krajín, ktoré sú v ňom zapojené.

            Žiaci piateho, šiesteho a siedmeho ročníka mali možnosť vidieť prezentáciu svojich spolužiakov o projekte The Trees of Our Lives. Následne si všetci svoje vedomosti o tomto projekte mohli overiť formou súťaže Kahoot. Záujem zo strany spolužiakov bol veľký - jednotlivé tímy sa chceli čo najlepšie umiestniť, a preto bojovali zo všetkých síl.

            Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka mali prezentáciu od svojich spolužiakov, ktorí sa zúčastnili mobilít v zahraničí v rámci projektu Recentering Learning – The Four A´s of Modern Life.  Žiaci im odprezentovali svoje skúsenosti a zážitky z pobytov v zahraničí a zároveň im vysvetlili aj náročnosť príprav na mobility. Následne sme si zhrnuli všeobecné fakty o programe Erasmus a celú jeho históriu v skratke. Na záver si žiaci mohli overiť svoje vedomosti a znalosti formou vedomostného kvízu.

            Ďakujeme všetkým žiakom za ich ochotu a odvahu odprezentovať svoje projekty, zdieľať svoje vedomosti a zážitky.

          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov je výnimočným dňom, kedy si uvedomujeme dôležitosť jazykového vzdelávania a kultúrnej rozmanitosti v Európe. Aj žiaci 1. stupňa si tento deň pripomenuli zaujímavými aktivitami. Na hodinách anglického jazyka sme realizovali projekt zameraný na spoznávanie farieb v anglickom, nemeckom, ruskom a španielskom jazyku. Žiaci sa pomocou prezentácií a videoklipov zoznámili s názvami farieb v iných jazykoch. Prostredníctvom obrázkov zvieratiek, kvetín a geometrických tvarov sa naučili pomenúvať farby. Žiaci čítali príbehy o farbách, pri ktorých si rozvíjali čitateľské zručnosti a porozumenie. Pomocou zábavných aktivít si rozšírili slovnú zásobu a zdokonalili sa v používaní cudzieho jazyka.

            Na druhom stupni sa žiaci na hodinách angličtiny zapojili do rôznych jazykových výziev ako napríklad: uhádni čo je to za písmo, urči jazyk podľa nahrávky, uhádni mesto podľa fotky. Ďalej žiaci súťažili vo vedomostnom kvíze, kde odpovedali na otázky o krajinách, mestách, známych osobnostiach alebo jazykoch vo vybraných krajinách. Taktiež mali možnosť sa zapojiť do ankety: Vplyv umelej inteligencie na budúcnosť jazykového vzdelávania.

            Žiaci mohli prostredníctvom krátkych video nahrávok dostať odpovede na ‘Otázky o jazykoch, ktoré ste sa nikdy neodvážili opýtať’ na ktoré odpovedajú odborníci z rôznych oblastí. Napríklad: Naozaj potrebujem gramatiku, aby som sa naučil jazyk? Sú v Európe jazyky, ktorým hrozí zánik? Aký je rozdiel medzi jazykom a dialektom?

            Medzinárodný deň jazykov oslávili počas vyučovania aj žiaci študujúci nemecký a ruský jazyk (ako druhý cudzí jazyk). Zabavili sa cudzojazyčnými jazykolamami, prísloviami, porekadlami a hravým rozpoznávaním cudzích jazykov, ktoré používajú ľudia na celom svete.

          • Bolo to nielen o fandení „repre“ Slovenska

          • V septembri 2023 mali možnosť naši tréneri MŠK p. Stenchlák, p. Frátrik, naša pani riaditeľka Eva Kubová, pani učiteľka  Kopálová a naši žiaci, víťazi Školského pohára SFZ 2022/2023,  zúčastniť sa dvoch reprezentačných zápasov. Najskôr to bol futbalový sen, návšteva zápasu Slovensko – Portugalsko a potom aj zápasu Slovenska s Lichtenštajnskom. Každý to vnímal rôzne. Niekto vnímal futbalovú elitu alebo podporoval slovenský reprezentačný tím. Zážitok z futbalu bol určite výnimočný, ale odmenou bolo aj osobné stretnutie s útočníkom a hráčom tímu Boavista a naším bývalým žiakom základnej školy Róbertom Boženíkom.

            Ďakujeme SFZ za skvelý nielen futbalový zážitok!

            Víťazmi Školského pohára SFZ sa stali a našu školu reprezentovali: Mário Charamza, Maximilián Dikoš, Matúš Kvasnica, Samuel Sagan, Matej Neveďal, Marko Ryšavý, Miloš Králik, Tomáš Turian, Jozef Urbánek a Maximilián Hrobárik.

          • Otvorenie Amerického centra v Žilinskej krajskej knižnici

          • Dňa 10.10.2023 mali žiaci 8. a 9. ročníka možnosť byť na slávnostnom otvorení Amerického centra v Krajskej knižnici v Žiline. Pri tejto príležitosti vystupovala aj populárna hudobná skupina vzdušných síl Spojených štátov amerických v Európe Touch 'n Go. Naši žiaci s kapelou najprv urobili krátke interview a vypočuli si zopár piesni z ich repertoáru. Ich štýlový zoznam skladieb obsahuje to najlepšie z rocku, country, popu a R&B pokrývajúceho celé spektrum americkej populárnej hudby. Po neformálnom rozhovore sa žiaci zúčastnili samotného otvorenia Amerického centra, pri ktorom bol aj ambasádor USA pán Gautam Rana na Slovensku a naša županka Žilinského kraja pani Jurinová. Súčasťou podujatia bolo predstavenie aktivít centra a hudobné vystúpenie kapely. Žiaci tak zúročili svoje vedomosti z anglického jazyka a boli súčasťou významnej udalosti.

          • Európska noc výskumníkov

          • Európska noc výskumníkov bola jedinečným festivalom vedy, ktorý mal za cieľ interaktívnym spôsobom šíriť vedecké poznatky a objavy. Tento rok prebiehal už 17. ročník podujatia v rámci viacerých krajín Európy (viac ako 25 zapojených krajín a 300 miest). 

            Celodenný program ponúkol inšpiratívne vedecké prezentácie, diskusie, interakcie s vedcami a inovátormi v stánkoch, ako aj atraktívny program na pódiu. Okrem prednášok a prezentácií bolo súčasťou podujatia aj usporiadanie súťaží.

            Do výtvarnej súťaže sa zapojili aj naši žiaci zo Základnej školy v Závodí. Tohtoročným zadaním súťaže bolo vytvoriť plagát na tému “Umelá inteligencia - Budúcnosť v obrazoch“. Téma umelej inteligencie žiakov zaujala, pretože jej vývoj má potenciál zmeniť svet a pomáhať ľuďom v rôznych oblastiach ich života. Vytvorili krásne umelecké diela, v ktorých vyjadrili predstavy a emócie o tom, aké výhody a nevýhody môže mať umelá inteligencia v budúcnosti alebo aké by bolo ideálne spolužitie medzi človekom a strojom.

            Výtvarná práca Paulínky Pikorovej ROBOTY DO ROBOTY najviac zaujala odbornú porotu, ktorá jej udelila 1.miesto v celoslovenskej súťaži v  1. kategórii - žiaci prvého stupňa.

                                                                                                                                         Viera Bučková

            Originály fotografií sa nachádzajú na :

            https://www.nocvyskumnikov.sk/sutaze/umela-inteligencia-buducnost-v-obrazoch.html

          • Beh pre najmenších

          • V piatok 6. októbra 2023 sa uskutočnilo športové podujatie Beh pre najmenších. Preteky sa uskutočnili na Námestí Andreja Hlinku a v Sade SNP a niesli sa v znamení príjemného slnečného počasia. Súťažilo sa v 4 kategóriách, pričom prihlásení účastníci si svoje sily zmerali na 400 metrov dlhej trati. Malí športovci sa mohli počas pretekov oprieť aj o podporu svojich rodičov, spolužiakov a fanúšikov. Zablahoželať a odovzdať ceny víťazom jednotlivých kategórií prišiel na Námestie  Andreja Hlinku primátor mesta Žilina Mgr. Peter Fiabáne.

            Výsledky:
            V kategórii 3. a 4. ročník - dievčatá získala 3. miesto žiačka 4.A Lucia Hodasová

            v kategórii 3. a 4. ročník - chlapci získali 4. a 5. miesto žiak 4.A Dominic Oravec a žiak 3.A Ivan Šumichrast

            Srdečne blahoželáme yes

          • Sever proti juhu - Žilinčania sa bavia futbalom

          • 28 a 29. septembra sa na Námestí Andreja Hlinku v Žiline uskutočnilo športové podujatie Sever proti juhu. Dva dni prebiehali futbalové zápasy medzi školami, firmami a partiami. 

            Našu školu reprezentovali žiaci zo 6.A triedy, v meraní síl proti ZŠ Karpatská predviedli výborné individuálne výkony, konečný rezultát 7:0 hovorí jasnou rečou. Súperovi patrí česť za snahu, kvalita však bola v tomto zápase na našej strane.

            Chlapcom ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

             

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Školská 49, Žilina
        • Školská 49, 01004 Žilina-Závodie 010 04 Žilina Slovakia
        • 37 810 901
        • 2021647254
        • pskulcova@zsmszavodie.sk /správca obsahu/
        • 041/7634780 tajomník a ekonóm
        • 041/7232451, 0910 985 690 riaditeľka školy Mgr. Eva Kubová 041/7634781, 0910 985 691 zástupkyne riaditeľky školy pre ZŠ 0911773304 zástupkyňa riaditeľky školy pre MŠ 041/7634783 zborovňa 041/7232450 školská jedáleň
        • ekonom@zsmszavodie.sk riaditel@zsmszavodie.sk rmilecova@zsmszavodie.sk akempova@zsmszavodie gkubisova@zsmszavodie.sk
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje